Krigare eller scout? Argumentationens två typer

andrew-yardley-324071.jpg

På torsdag ska jag vara med i Morgonpasset i P3. (Det ska bli SÅ KUL! Det måste ju vara det mysigaste morgonprogrammet? Om andra morgonsoffor är Aktuellt-studion i pastellfärger är Morgonpasset snarare en enda lång kompis-brunch. Föreställer jag mig.) Ämnet är psykologin bakom argumentationer, som jag bland annat bloggat en del om. Så här skriver de på sin sajt: Torsdag 12/10: I dag får David, Victor och Kodjo lära sig att argumentera på bästa sätt, hur man knäcker kollegan eller får kompisen att fatta ska det snackas om!

Denna text fick mig att tänka på en TED-föreläsning jag hört av vetenskapsjournalisten Julia Galef. Hon menar att det finns två olika förhållningssätt till argumentationer: Krigaren eller scouten.

Krigaren utgår från att diskussioner är en tävling där bara en kan vinna. Ifall den andra personen vinner är det alltså en förlust för dig. Därför slåss krigaren med näbbar och klor för att försvara sin ståndpunkt.

Scouten är nyfiken och vill lära sig hur världen faktiskt fungerar. Den använder diskussioner som ett tillfälle att få nya perspektiv. Att upptäcka att den har fel är bara ett tecken på att den har lärt sig något nytt, och det är något att fira.

Jag skulle säga att "knäcka kollegan" är ett typexempel på krigar-mentalitet. Den inställningen har sina användningsområden, t ex ifall du vill motbevisa din motståndare eller övertyga publiken runtomkring att du har rätt. Men det finns sammanhang där den inte passar. Om du sitter på en middag och ni kommer in på vegetarianism/skattepolitik/ifall hundar eller katter är det bästa husdjuret så är det antagligen mer gångbart att ha scout-inställningen. Visst kan det vara kul med en intensiv diskussion men du lär dig antagligen inte lika mycket, och risken är att det blir dålig stämning.

Så på torsdag kommer jag prata en del om tekniker för att övertyga och vinna debatter. Men det blir också snack om hur det går att använda diskussioner för att lära sig nya saker. För vad är egentligen viktigast - att få det att framstå som att du vet något om världen, eller att faktiskt veta?

Här är TED-föreläsningen av Julia Ganef (ca 12 min). Mycket inspirerande!

"Morgonpasset i P3 - Gästen" sänds kl 8-9. Lyssna live på torsdag morgon eller ladda ner podden i efterhand!

Siri HelleComment