Unga kvinnor och sociala medier

Unga kvinnor.jpg

Varje gång jag hör någon säga "sociala medier får unga kvinnor att må dåligt" tänker jag på serien “Unga kvinnor” av Liv Strömqvist.

Don't get me wrong. Jag tycker att det är extremt viktigt med unga kvinnors välbefinnande. Det är hemskt att många idag lider av stress, ångest och psykisk ohälsa och det borde stå högt på den politiska agendan att åtgärda det. Men det var just det - hur gör man något åt det? Här tror jag inte unga kvinnor är hjälpta av att olika experter turas om att kritisera sociala medier, influencers och annat som unga kvinnor lägger tid på.

Anledning 1. Jämfört med andra faktorer så verkar sociala medier förklara försvinnande lite av unga kvinnors psykiska ohälsa. 0,36 % av skillnaden i depressionssymtom förklaras av hur mycket tid personen spenderar på sociala medier (dvs 99,64 % hänger ihop med annat). Att t ex äta frukost gör tre gånger så stor skillnad. Om du verkligen vill hjälpa unga kvinnor, och inte bara sprida moralpanik över dagens unga, så är det fortfarande en välfungerande skola och trygga hemförhållanden som kommer att göra verklig skillnad.

Anledning 2. Med det sagt, så finns det alltså en effekt av sociala medier på människors välbefinnande. Enbart sociala medier lär inte driva någon ner i depression, men det kan spä på en befintlig känsla av ångest, ensamhet eller otillräcklighet som gör livet sämre än vad det borde vara. Det är ett problem. Men det problemet löser man inte med åthutningar och nerbantad skärmtid, utan genom att lära människor navigera det digitala landskapet.

Ta sociala medier som exempel. Många experter drar alla sociala medier över en kam, när de i själva verket är plattformar som är lika bra/dåliga som det vi använder dem till. Det finns gott om ångestskapande influencers, men det finns också kroppsaktivister, feministiska peppgrupper, bokklubbar etc. Det handlar om att minimera det skadliga användandet och maximera fördelarna.

Ett basic första steg: Gå igenom ditt flöde.

  1. Avfölj energitjuvarna (eller dölj i alla fall deras inlägg)

  2. Sök upp nya konton som peppar och inspirerar dig.

  3. Bra jobbat!!

Vill du ha fler tips och råd kring ett sunt sociala medier-användande, läs mer i Smartare än din telefon - hur du använder mobilen för att må bättre, bli effektivare och stärka dina relationer.