Stressguiden: Så stressar du mindre på jobbet

freestocks-org-229658.jpg

Det vidriga med mejlkorgen var att den likt en hydra var omöjlig att oskadliggöra. Besvarade hon ett mejl hade det redan hunnit trilla in två nya.

Att ha det stressigt på jobbet eller i plugget är en av de vanligaste orsakerna till stress. När arbetslivet blir mer flytande och gränslöst, där vi kan jobba varsomhelst och närsomhelst på dygnet, blir det desto viktigare att sätta upp egna gränser. Annars får hjärnan aldrig pausa.

Kanske har någon sagt till dig ”Du borde stressa mindre”. Även om folk säger det av omtanke, finns det två problem med den meningen. Den första är att personen antagligen inte säger något du inte redan visste. Ja, du är stressad och ja, du vet att det inte är bra. Om det bara var att ”stressa mindre” hade du väl redan gjort det? Det är grej nummer två. Tankar och känslor kan vara svåra att förändra bara med hjälp av viljan. Vad vi däremot kan styra är vad vi gör, vårt beteende. Så om du ska stressa mindre och återhämta dig mer, vad ska du göra då?

  • Kolla mejlen på bestämda tider. Citatet i början av inlägget är hämtat ur Bränn alla broar. Känner du igen dig? Det tar i snitt 23 min att återfå koncentrationen efter att ha blivit stört. Så gör en sak i taget, så hinner du med mer i slutändan. Slå av notifieringen på mejlen och kolla den istället på bestämda tider under dagen. Jag brukar göra det innan lunch och som det näst sista jag gör innan jag går för dagen (gör jag det sist har jag en massa saker som snurrar i huvudet på hemvägen).
  • Skilj mellan arbete och fritid. I Bränn alla broar kollar Liv mejlen i sovrummet, något som inte är ovanligt. Ingen bra idé! Det gör att hjärnan börjar förknippa sängen med tankar på jobbet, vilket gör det svårare att koppla av och somna på kvällen. Jobba/plugga inte efter kontorstid. Det inbegriper att "bara kolla mejlen lite snabbt" - även om det kan kännas lugnande i stunden så gör det att du inte får återhämtningen du behöver i längden. (Forskning visar att folk har olika strategier här för att minska sin stress. Vissa försöker skilja på arbete och fritid och bara arbeta på jobbet. Andra gillar att hålla det flexibelt, dvs jobba när de känner för det och vara lediga när de känner för det. Det finns lyckade exempel på båda strategierna. Det är dock vanligare att folk bränner ut sig som har den andra strategin.)
  • Be chefen om råd. Om du har svårt att hinna med allt, be chefen om hjälp att prioritera. Sätt er ner och gör en lista över det som är viktigast – och vilka uppgifter som du ska skita i ifall det blir ont om tid.
  • Kom överens på jobbet. Om du känner dig stressad är du antagligen inte ensam. Prata ihop dig med dina kollegor och med chefen hur ni ska hantera det. Är det okej att mejla utanför arbetstid? Vilka projekt ska ni prioritera ifall det blir för mycket? Hur flaggar en ifall en behöver en paus?
jay-wennington-2250.jpg

I slutändan är det arbetsgivarens ansvar (eller skolans) att arbetsmiljön inte är skadlig för de som jobbar där. Det säger lagen och det gäller både den fysiska och den psykiska arbetsmiljön. Stress märks hos individen men problemet är ofta brister i arbetsmiljön. Så be din chef om hjälp. Och om chefen är motvillig att hjälpa dig, gå till skyddsombudet som finns på alla arbetsplatser. Ingen ska behöva må dåligt av sitt jobb.

Fun fact (or not so fun): Kanske har du hört att kvinnor är starkt överrepresenterade bland de som sjukskrivs på grund av stress? Det har inget med biologi att göra. Det beror på att arbetsmiljön ofta är mer krävande i de branscher där det idag är mest kvinnor som jobbar. De män som jobbar i dessa branscher sjukskrivs i samma grad som sina kvinnliga kollegor.

Andra tips:

  • 7 steg för att undvika att bli utbränd. Steg-för-steg av Åsa Kruse, psykolog och författare till boken ”Tillbaka till jobbet: Hållbar återgång efter stressrelaterad ohälsa”
  • Meningen med hela skiten. Bok av Nina Åkestam, en personlig berättelse om hur hon själv gick in i väggen och vad hon lärt sig om livet och jobbet sedan dess. Superbra!
  • Om organisationen du arbetar i inte vet hur de ska ta sig an dessa frågor - anlita mig eller en annan organisationspsykolog. Maila mig (siri@psykologifabriken.se) så berättar jag mer. Eller läs handboken vi har skrivit om att skapa en hållbar arbetsmiljö: Ensam eller stark - åtta principer för framgångsrika team.