Kommunikation i sängen med Alla våra ligg

d46xrhm44izup.cloudfront.net.jpg

Känner du till podden Alla våra ligg? Det är Sveriges tionde största podd (!!!) och handlar om sex och sexualitet. Tidigare avsnitt har handlat om saker som att ragga respektfullt, hur flersamhet funkar och vad som är viktigt att tänka på under BDSM-sex. Idag släpps avsnitt #76 som handlar om kommunikation i sängen och där är jag veckans gäst. Lyssna på avsnittet här.

Kommunikation i samband med sex är ett så himla viktigt ämne. I podden tar jag upp #metoo-kampanjen, där jag fick göra flera intervjuer om samtycke både hur du säger ifrån och hur du undviker att trakassera någon annan. För mig blev det tydligt hur dåliga vi är i vår kultur på att prata om samtycke i samband med sex - och i förlängningen att prata om sex överhuvudtaget. För det är ju inte så svårt att avgöra vad någon vill eller inte vill, vad som är skönt och vad som gör ont så länge det kommuniceras öppet kring det. Problemet är att vi inte gör det!

Och det är inte så konstigt att folk inte vet hur de ska göra. De vanligaste skildringarna av sex i populärkultur är antingen att det a) är fantastiskt utan att någon yttrat ett ord eller b) att det är fett onajs och ingen vet hur de ska hantera det (tänk svensk ungdomsfilm där någon förlorar oskulden). När inte media kan ge oss några förebilder och vi inte har det kulturella utrymmet att ställa frågor till äldre personer om vad de har lärt sig på området - ja, då återstår ju bara trial and error för varje generation. Vilket är sorgligt, när "error" kan innebära hemska upplevelser när det gäller något så intimt som sex.

SÅ! Detta är mitt bidrag till alla därute som har sex. Träna på att kommunicera kring det - det kommer att förbättra upplevelsen för alla inblandade. Tips är att läsa min roman Bränn alla broar. Där har jag med två sexscener: en jobbig som visar hur sex INTE behöver vara (men alltför ofta är) och en härlig. Den illustrerar flera av sakerna som jag pratar om i podden.