Så påverkas vi psykologiskt av sociala medier

"Det var klart att bloggarna var förskönande. Det var klart att de här människorna inte hade så perfekta liv som det verkade på de där sepiafärgade fotografierna. Men om deras liv bara var en femtedel så spännande som det verkade var de ändå femtio gånger mer intressanta än hennes."

rawpixel-com-415585.jpg

Ett tema i min roman Bränn alla broar är sociala medier och vad de gör med oss. Citatet ovan är från kapitel två, när huvudpersonen Liv Björk scrollar igenom sitt flöde. Hon sitter vid köksbordet och mår uselt, och inte blir det bättre av alla gymselfies och bilder på rosbuketter i värmeljussken.

 

Hur påverkas vi av sociala medier?

Jag har fått frågan ovan oftare och oftare på sistone. Det korta svaret är: Dåligt. I studier där människor fått sluta använda Facebook har deras välbefinnande stigit jämfört med de som fortsatt använda sajten. Det finns flera förklaringar till detta, och eftersom forskningsfältet är såpass nytt lär det dyka upp många nya fynd längre fram.

En delförklaring är att vi jämför oss med andra. Detta är i sig inget nytt, vi människor är flockdjur och har alltid sett upp till de som har mer än vi själva och velat sträva efter att ha det andra har. Vad som dock är särskilt med sociala medier är att de gör det möjligt att visa upp en polerad bild av sitt liv, så att de bilder vi jämför oss med hamnar längre ifrån hur de flesta av oss faktiskt har det. Och eftersom de vi jämför oss med är släktingar och bekanta (snarare än avlägsna Hollywood-kändisar eller adel som det varit historiskt) så tar det så mycket hårdare på oss när vi inte kan mäta oss med dem, eftersom det känns som att vi haft samma förutsättningar. Vi jämför oss alltså med en "retuscherad bild" och blir avundsjuka - vilket får oss att må sämre över våra egna liv.

Ytterligare en förklaring är att sociala medier riskerar att göra att vi inte är närvarande i våra egna lyckliga stunder. Till exempel att vi tar upp kameran och fotar utsikten (och sen står och funderar över den perfekta captionen) istället för att njuta av den. Eller att vi scrollar på telefonen istället för att prata om dagen med vår partner. Därigenom går vi miste om upplevelser som skulle ha bidragit positivt till vårt mående.

En tredje faktor är att människor ofta känner att de slösat tid när de fastnat på sociala medier. Du känner säkert igen känslan av att ha fått en notifiering, gått in för att kolla den och sedan "vaknat upp" en halvtimme senare och känt att du slösat bort tiden.

Samtidigt som sociala medier också kan bidra positivt till välbefinnandet: Att dela upplevelser med en släkting som bor långt borta, eller att hitta nya kompisar i ett forum som delar ens intressen. Lösningen är inte nödvändigtvis att vi skrotar alla sociala medier - utan att vi omforma designen på dem så att de främjar vår hälsa snarare än att locka oss till oändligt scrollande (för att maximerar annonsintäkterna).

Mina tips

Jag kommer att blogga mer på ämnet. Nu vill jag bara avsluta med mina tre bästa tips för ett hälsosammare sociala medier-användande:

joao-silas-66020.jpg

1. Ta bort eller göm tidslösande appar. Undersökningar visar att de appar vi spenderar mest tid i är de som folk är mest missnöjda med sin användning av (t ex tenderar folk att vara mer missnöjda med Facebook och YouTube jämfört med kalender- och väderappar). När du väl har börjat scrolla är det svårt att sluta - höj därför tröskeln för att gå in på dem till att börja med. Istället för att ha Facebook på startsidan så du öppnar den vanemässigt varje gång du stannar vid ett övergångsställe, logga in genom browsern.

2. Var närvarande i dina positiva stunder. Du riskerar som sagt att gå miste om många givande upplevelser ifall du har näsan i telefonen under tiden. Ifall du gärna vill publicera en bild av en högtidsstund - gör det efteråt, när du kommit ner från utkiksplatsen eller gästerna har gått hem från festen. Och ifall du umgås med folk, lägg gärna undan telefonen eftersom lockelsen att kolla meddelanden riskerar att försämra utbytet ni har av varandra här och nu.

3. Tänk på vad du "gillar". De inlägg vi uppmuntrar i våra flöden är de vi kommer att få se mer av - både för att det är de algoritmerna prioriterar och för att människor gärna lägger upp innehåll som de tror kommer att ge likes. Vill du se fler inlägg där folk berättar ärligt om hur de har det och hur de mår? Gilla såna inlägg.

Tips på TED-talks som handlar om detta:

Romanen Bränn alla broar är just nu på kampanjpris på Bokus inför Alla hjärtans dag. Missa inte!