Stress: Hur vet jag om jag är i farozonen?

Väckarklockans ljud var hårt och elakt. Liv for ut med handen och slog av den. Kroppen kändes tung som en bilkaross, stendöd med urladdat batteri. Det var med andra ord en helt vanlig jävla måndag.

matthew-henry-58760.jpg

Så inleds första kapitlet på Bränn alla broar, min debutroman om en högpresterande finanshaj som i desperation över livets meningslöshet bestämmer sig för att begå självmord. Det är en fiktiv berättelse men verkligheten bakom är allt annat än fiktion. I Sverige sjukskrevs över 36 000 personer i stressrelaterade diagnoser under år 2017. Det är en sexdubbling mot hur det såg ut för bara sju år sedan. Det är dags att vi gör något åt den sjuka stressen.

Vad är stress?

Tvärtemot vad en kan tro så är stress i sig inget farligt. Alla känner sig stressade ibland och det är inte skadligt, så länge vi får chans att återhämta oss. Stress är kroppens reaktion på en utmaning, som gör oss uppvarvade och redo att fly eller fäkta. Haken är att det här fysiologiska systemet utformades för ett liv på savannen. I våra liv idag kommer hoten sällan i form av attackerande lejon. Det handlar snarare om tajta deadlines, en osäker bostadsmarknad och att alla andra verkar gå till gymmet oftare än jag. Det är hot som är svåra att springa ifrån, vilket ökar risken att vi går runt och är uppvarvade mest hela tiden. Kroppen och hjärnan får då ingen chans att vila och ladda upp batterierna igen. Det börjar uppstå små buggar i systemet: utmattningssymtom. Det är det här vi måste prata om. För när det har gått så långt att kroppen börjar skicka ut varningssignaler, då gäller det att vidta åtgärder.

Är jag stressad?

Här är en lista med vanliga stressymtom. Genom att lära dig känna igen just dina symtom ökar chansen att du slipper bli sjuk av stress.

  • Ont i magen, huvudvärk eller tryck över bröstkorgen. När vi är stressade eller har ångest är det vanligt att det känns i kroppen. Faktum är att många som söker hjälp på vårdcentralen för magont eller sömnproblem egentligen har problem med stress.
  • Sömnproblem. Stress gör kroppen uppvarvad, vilket kan göra det svårt att slappna av och somna. Det är också vanligt att sova oroligt eller vakna tidigt på morgonen utan att kunna somna om.
  • Koncentrationssvårigheter och minnesproblem. Stresshormonerna som pumpar i kroppen gör att hjärnan inte fungerar som den brukar och det kan göra att det blir svårt att fokusera tanken eller att komma ihåg saker. (Det är så jag upptäcker när jag börjar bli för stressad – jag glömmer bort namn och har svårt att hålla reda på saker som jag annars har stenkoll på.)
  • Dåligt immunförsvar. Om vi är stressade under en längre tid blir immunförsvaret sämre. Blir du till exempel förkyld oftare än vanligt?
  • Mindre lust och ork. Du tappar lusten för eller prioriterar bort sådant som tidigare var viktigt för dig, som att umgås med vänner och familj eller att ha sex.
  • Irritation eller känsloutbrott. Stress kan göra oss arga och att vi får kort stubin. Effektivt när vi ska försvara oss mot en attackerande fiende – mindre bra när det är kopiatorn på jobbet som krånglar.

Här kan du göra ett test för att se hur stressad du är: https://www.suntarbetsliv.se/verktyg/stress-och-balans/. Det är framtaget av forskare på Karolinska Institutet och tar bara några minuter att göra.

Om du nu har läst så här långt och känner igen dig – gör något åt saken. Vänta inte! Det är lätt att halka in i undanflykter som ”jag får hålla ut till semestern” och ”det har ju gått hittills”. Saken är den att det inte har gått hittills – i så fall skulle inte kroppen ha börjat larma i form av stressymtom. Ifall det har kommit in grus i maskineriet på en bil så behöver det åtgärdas och det snabbt. Kör du på riskerar motorn att gå sönder. En skada som kan ta åratal att reparera.

Det kan vara svårt att bromsa. Hur du går tillväga för att stressa ner kommer mina kommande inlägg att handla om. Stay tuned!

Andra tips:

PS. Har ni sett Bokus nyhetsbrev? Mitt foto var där! Jag står under rubriken "Debutanter att hålla koll på". Tackar, tackar ^_^