Hur blir jag lycklig? Lärdomar från psykologin

istock

Ibland önskar jag att mitt liv var mer som en mensskyddsreklam. Där alla (inklusive jag själv) är extremt snygga och välklädda, ägnar sig åt bergsklättring som främsta fritidssysselsättning och bara skrattar trots att livets realiteter hugger som knivar i magtrakten. Ska det vara så mycket begärt?

I Bränn alla broar har huvudpersonen Liv gett upp hoppet om att någonsin bli lycklig. Hennes liv är på många sätt som en sån där mensskyddsreklam. Hon bor i en lägenhet som ser ut som ett inredningsreportage, använder lönen från finansjobbet till att köpa dyra designerkavajer och instagrammar sin frukostsmoothie. Men TROTS att hon har allt detta så mår hon skit. Hur hänger det ihop?

 

Vad skapar lycka?

När människor tänker att de ska anstränga sig för att bli lyckligare, så är det många som tänker att de behöver förändra något fundamentalt i sitt liv. Byta jobb, träffa en partner, bli vältränade. Vad inte lika många tänker på eller vet om, är vad forskningen säger.

Vad påverkar lyckonivåerna?

Det visar sig nämligen att när det kommer till våra lyckonivåer, så beror skillnaden till hälften på våra gener. Vi föds med olika temperament som påverkar både vår personlighet och vårt känsloliv. Det är en liten del, bara 10%, som beror på våra livsomständigheter. Hur vi bor, vad vi jobbar med, hur vi ser ut - sånt som är mer eller mindre konstant från dag till dag. Hur välrenoverat ditt kök är, hur platt mage du har eller hur mycket du tjänar faller in under denna kategori. DET PÅVERKAR BARA 10 PROCENT*. De resterande 40% handlar istället om våra beteenden - vad vi väljer att göra om dagarna. (Det är därför samtalsterapi verkligen kan påverka människors mående, för att det kan möjliggöra för en att ändra sina vanor i vardagen och hitta nya sätt att agera).

Är du förvånad? Det här beror på något som kallas "hedonisk anpassning". Om du får något som du länge har gått och suktat efter (en ny soffa, en befordran) dröjer det inte länge innan hjärnan vant sig vid den nya standarden och börjar se sig om efter nya utmaningar. Det är på ett sätt en smart inställning eftersom det gör att vi hela tiden strävar efter att få det bättre (och att överleva är ju som bekant hjärnans prio nummer ett). Nackdelen är att vi riskerar att haka upp oss på allt vi inte har och missar att lägga tid på det som verkligen skulle ha påverkat vårt psykiska välbefinnande.

*Här är det på sin plats att säga att ovanstående forskning är gjord i västvärlden med människor som överlag har en stabil livssituation. För den som lever i fattigdom eller under hot ser distributionen antagligen annorlunda ut.

 

Hur blir jag lycklig?

Grejen med detta är alltså att lycka inte är ett tillstånd som går att "nå fram" till. Det är en känsla som infinner sig när vi gör sånt vi trivs med, och beroende på vad vi väljer att göra om dagarna kan den känslan infinna sig oftare eller mer sällan. Finns det några generella tips för den som vill ha det så oftare snarare än sällan? Absolut. 

Här är mina fem favorittips från psykologin:

 1. Vårda en relation. Relationer är verkligen guld för hälsan. De kan ge oss både sällskap, skratt och stöd. Men för att uppnå de här välgörande effekterna gäller det att faktiskt vara närvarande i relationen. Vare sig du är ute och promenerar hunden eller fikar med en kompis - stirra inte ner i telefonen utan umgås aktivt.
   
 2. Gör något generöst. Det finns en rolig studie där människor fick 200 kr som de skulle spendera antingen på sig själva eller på någon annan. Vilka var gladast i slutet av dagen? De som spenderat dem på någon annan. Slösa med din generositet! Skänk pengar till välgörenhet, hjälp en kompis att flytta, fråga din kollega om du ska hämta kaffe. Härligt både för givaren och mottagaren!
   
 3. Stoppa in fler av de där små sakerna i livet som gör dig på gott humör. Vad kan det vara för dig? Saker jag verkligen gillar är att kolla på gamla musikvideos med kompisar och att montera IKEA-möbler (sjukt, jag vet - men det är som Lego för vuxna!). Ibland kan det vara svårt att komma på aktiviteter en gillar. En övning som går att göra då är att sätta hjärtan i kalendern (förklaras här).
   
 4. Träna på tacksamhet. Ett sätt att motverka den hedoniska anpassningen är att göra tacksamhetsövningar (här är exempelvis en sån). Då påminner du dig själv om vad du faktiskt har och kan för en stund glädja dig åt det, istället för att hela tiden behöva jaga nya kickar.
   
 5. Ta hand om kroppen. Sov tillräckligt, ät vad kroppen behöver och motionera på ett sätt du gillar. Här menar jag inte att träningshetsa för att få en snygg beachkropp (den faller snart in under den 10 procenten) utan att tillgodose kroppens behov. Det är svårt att vara på gott humör när blodsockret är nere vid knäna eller att orka vara generös och trevlig ifall du sovit för lite.

När jag inte författar jobbar jag som konsult på Psykologifabriken, ett gäng med psykologer som jobbar med att sprida psykologi genom föreläsningar och bloggar. Vi driver bland annat en sajt som heter Habitud, där det dagligen läggs upp övningar som går att göra för att öka välbefinnandet. Några av övningarna ovan kommer därifrån. Ifall du vill ha fler övningar för att stärka ditt psykologiska välbefinnande har jag gjort en webbkurs där som vemsomhelst kan gå helt gratis. Jag erbjuder också föreläsningar på det här ämnet för den som är intresserad.

Andra tips:

 • Häromdagen var jag med i P5 STHLM och pratade lycka och sociala medier
 • Boken Lycka på fullt allvar av Katarina Blom och Sara Hammarkrantz är en enkel och lärorik introduktion till positiv psykologi och hur det går att påverka sitt välmående
 • Min roman Bränn alla broar handlar om att våga testa nytt, för att på så vis må bättre. Om du inte redan har den, köp den här.