Träna på tacksamhet för ökat välbefinnande

153970.jpg

Att det är viktigt att träna för att uppnå fysiskt välbefinnande vet de flesta. Men hur kan vi träna för att stärka vårt psykologiska välbefinnande?

På Psykologifabriken där jag jobbar har vi skapat ett psykologiskt gym, kallat Habitud. Tanken med Habitud är att hjälpa folk att förändra sina vanor i vardagen, och börja göra mer av sånt som forskning visat får oss att må bra. Varje dag läggs det upp ett psykologiskt träningstips, en övning som går att göra för att stärka sitt välbefinnande. Denna vecka är det ett helt träningsprogram som jag gjort, som jag kallar Psykologisk träning 101.

Forskning i positiv psykologi har upptäckt massor med saker som går att göra för att öka sitt välmående, både i stunden och på längre sikt. Jag har plockat ut fem av mina favoriter, som var och en bara tar ett par minuter att göra:

1. Träna på tacksamhet
2. Tänk på ett lyckligt minne
3. Inte en avslappningsövning
4. Räkna dina vänliga handlingar
5. Träna på optimism

Den första, träna på tacksamhet, är en klassiker i positiv psykologi-sammanhang. Du sätter dig i två minuter och tänker på tre saker som du är tacksam för. Det behöver inte vara avancerade grejer, det kan vara att kaffet var ovanligt gott i morse. Huvudsaken är att du kommer i kontakt med en genuin känsla av tacksamhet.

Hur gick det? Poängen är att påminna sig om sånt vi har som vi ofta tar för givet. Övningen blir ett sätt att komma i kontakt med positiva känslor vi annars skulle förbise. Jag vet folk som gör detta dagligen, t ex innan middagen eller före läggdags som tycker det är en viktig påminnelse i en konsumtionsinriktad, jag-måste-ha-mer-värld.

Om du är intresserad och vill göra fler av övningarna finns de på Habitud.se. Om du öppnar kursen jag gjort så finns de som smidig digital lösning - en övning om dagen skickad till din mail. Enkelt och gratis, som kunskap om välmående alltid borde vara...

Take care!

PsykologiSiri HelleComment