Hur blir jag bättre på att ge feedback?

Bild från artikeln. Fotograf: Gustav Gräll

Bild från artikeln. Fotograf: Gustav Gräll

Feedback är ett hett ämne i företagsvärlden just nu och de flesta har en åsikt. Det kan handla om önskemål att få mer återkoppling på sitt jobb - särskilt att få uppskattning för sina ansträngningar är det många som efterfrågar. Många vill också bli bättre på att själva ge feedback. Hur framför jag feedback så att andra tar den till sig? Hur ska jag göra om jag tycker att det är jobbigt att ge kritik?

I senaste numret av Civilekonomen delar jag med mig av tips från psykologin hur feedback kan bli en naturlig del av jobbvardagen. Där tar jag bland annat upp moderna klassiker som att fokusera på beteenden istället för egenskaper och att ge mer positiv än negativ feedback. Läs hela intervjun här.

Sista tipset är min favorit och jag skulle vilja utveckla det lite mer. Tipset är alltså att träna på att ge feedback. När det kommer till feedbackövningar är det många som tycker att det känns krystat. "Vad ska jag säga?" eller "Det låter ju jätteonaturligt att prata så här!" Mitt svar är: Desto större anledning att öva! Att lära sig kommunicera effektivt är precis som att lära sig något annat, exempelvis att dansa. Första lektionen, när du nöter grundstegen, känns det styltigt och du kanske råkar trampa din danspartner på tårna. Men genom att lära dig av dina misstag och fortsätta träna kan du snart klara steg du inte trodde var möjliga.

BONUS! Ett härligt meta-tips:

Be om feedback på din feedback. Vill du bli bättre är detta the way to go. Om du är chef kan du fråga din medarbetare: "Var den här feedbacken användbar för dig, eller hade du velat ha den på ett annat sätt?" Eller säg till din kollega: "Jag håller på att träna på att ge feedback. Vad tyckte du om mina kommentarer på rapporten?" Funkar i privatlivet också. Om din sambo är experimentell i köket och du råkar såra hen genom en ärlig recension av fisk-aladåben kan du efteråt säga: "Förlåt, det blev fel. Hur vill du att jag formulerar mig i framtiden?"

Övning ger färdighet!

PS. Ifall du känner att dagen inte blir komplett utan en till bild av mig i konsult-stass får du en här:

Bild från artikeln. Foto: Gustav Gräll

Bild från artikeln. Foto: Gustav Gräll

Siri Helle