Så punkterar du en myt

Trots att mer än 9 av 10 klimatforskare insisterar på att växthuseffekten är ett faktum, finns det folk som förnekar den. Trots otaliga rapporter, nyhetsartiklar och välmenande (men inte alltid trevliga) försök att motbevisa dem i diskussioner på fest. Vissa säger att det beror på ignorans. Vissa säger att det beror på illvilja. Psykologin säger att det beror på hur hjärnan funkar.

De senaste 50 årens forskning inom psykologi har visat att vi människor inte är de strikt rationella varelser vi trodde, utan låter känslor färga våra resonemang och gärna tar genvägar när vi tänker för att spara ansträngning. Det finns massvis med intressanta psykologiska förklaringar till varför människor tar till sig myter och fortsätter att tro på dem. Vi kan tycka vad vi vill om faktaresistans och filterbubblor. Men hjärnan, som utvecklats under miljontals år av evolution, lär vi inte kunna korrigera i brådrasket.

Jaha, så när jag står där på festen och någon bräker om att växthuseffekten inte existerar. Finns det inget jag kan göra? Absolut. Det gäller bara att lägga fram argumenten så hjärnan kan ta dem till sig.

Så punkterar du en myt i tre steg

1. Håll en god ton. Hela tiden. Det finns en anledning till att mäklare är supertrevliga och politiker lånar in älskvärda kändisar i sina valkampanjer. Vi människor lyssnar hellre på folk vi tycker om och som verkar vilja oss väl än människor som framstår som osympatiska. Ifall du börjar sucka, säga saker som "fattar du inte?" får du räkna med att den andra slutar lyssna.

2. Fokusera på hur det ligger till. Istället för att ge dig in i myten och diskutera den, försöka hitta brister i resonemanget osv, håll dig till huvudargumentet. Kanske "majoriteten av alla klimatforskare är överens om att klimatförändringarna orsakas av människor". Målet är att alla närvarande ska känna till fakta (inte att den andra ska känna sig dum).

3. Ge en alternativ förklaring. När du punkterar en myt uppstår ett hålrum. Det hålrummet behöver fyllas - annars kommer myten att krypa tillbaka in. Ingen vill t ex tänka på att mänskligheten riskerar att driva sig själv till utrotning. Då är det angenämare att vara klimatskeptiker. För att nå fram blir det viktigt att erbjuda ett alternativ, som att det finns ny teknologi och nya vanor som kan lösa klimatkrisen om vi bara försöker.

Vill du läsa mer? Kolla forskarna John Cook och Stephan Lewandowskys The Debunking Handbook.