Vad är meningen med livet?

meningen med livet 20170831.jpg

Det kan uppfattas som en pretentiös fråga. Ändå är det en som de flesta ställer sig själva nu och då.

Jag tillhör skolan som tror att var och en måste hitta sitt eget svar. Alla har sina egna anledningar till att stiga upp på morgonen eller äta en halvtråkig matlåda, bara för att kunna leva en dag till. Några svar jag fått från folk i min omgivning är "mina barn" (sagt av min släkting) och "för att jag måste få veta hur Prison Break slutar" (gymnasiekompis). Jag har funderat en hel del på vad mitt svar är. Det här är vad jag kommit fram till:

A) Må bra

B) Göra gott

Gör inte det ena utan det andra.

Med "må bra" menar jag att ha hälsan i behåll, både fysiskt och psykiskt, och kunna känna mig tillfreds med livet i stort. OBS att jag inte satte "att vara lycklig" (vilket var med i ett tidigare utkast på Meningen Med Livet för mig). Lycka är en så flyktig känsla och att jaga efter den kan sluta i ett rätt meningslöst liv där en bara jagar kickar. Jmf missbruk. Att må bra känns som en mer långsiktig strävan. Därför blir det viktigt att ta hand om mig själv, göra saker som jag tycker är kul och sluta med sånt som jag märker får mig att må dåligt.

"Göra gott" handlar om att jag vill göra saker som bidrar till att världen blir en bättre plats. Exakt vad som gör världen bättre kan vara lite luddigt och ibland kan de finaste försök gå i diket. Men det handlar om sånt som att vara en bra vän, göra något meningsfullt med min karriär och erbjuda sittplatsen åt äldre personer på bussen.

Jag tänker att alla människor som föds har en skyldighet att i alla fall inte göra världen sämre (genom att till exempel förstöra miljön eller skada andra). Sedan är det upp till var och en ifall de vill leva sitt liv och sedan lämna världen i det skick de fann den, eller om de vill göra världen bättre. Bättre vore nice, tycker jag.

"Att inte göra det ena utan det andra" är vad det låter som. Det känns fel att må bra på andras bekostnad, till exempel genom att snacka skit om andra eller ha en livsstil som känns härlig för en själv men har stor negativ klimatpåverkan. INTE HELLER vill jag offra mitt (förhoppningsvis) enda liv för ett kall och slita ut mig på ideellt arbete. (Det sistnämnda är för övrigt sällan bra för kallet heller, eftersom människor presterar som bäst när de mår bra till kropp och själ och då också kan fortsätta med arbetet länge.)

Meningen med livet, sammanfattat en torsdagseftermiddag. Enligt mig. Och enligt dig?