Så påverkas du av en otrygg bostadssituation

I en intervju som SvD har gjort kommenterar jag hur en otrygg bostadssituation kan påverka en psykologiskt.

Hur påverkas unga psykiskt av bostadsbristen? Psykologkandidaten Siri Helle förklarar.

Publicerat av Svenska Dagbladet - SvD den 27 oktober 2017

Tyvärr är det här en realitet för många (särskilt unga) som skapar mycket oro. Klipper är kort, så jag tänkte utveckla det vi pratade om i denna intervju här:

Hur viktig är en stabil hemmiljö för psykisk hälsa?
Den är viktig. För att orka prestera i vardagen så behöver vi återhämtning. En otrygg hemmiljö riskerar att försvåra återhämtningen, så vi får mindre energi till jobbet/skolan/livet i stort. Då är det extra viktigt att försöka hitta återhämtning på andra ställen, kanske genom att umgås med kompisar, familjen eller nåt annat som ger en energi.

Kan ens övriga vardag och liv påverkas av att man har en instabil boendemiljö?
Ja. Osäkerhet över framtiden leder ofta till stress och oro, som riskerar att stjäla energi och fokus från annat. Det finns studier där människor fått föreställa sig att deras bil går sönder och att de måste bekosta en reparation på 1500 dollar. Sedan ska de lösa olika uppgifter. De som har en ansträngd ekonomi presterar då sämre, helt enkelt för att den ekonomiska stressen stjäl tankekraft. Trygghet är ett mänskligt behov, och precis som med andra behov som hunger och sömn presterar vi sämre när det inte är tillfredsställt.

Råd till någon som mår dåligt av sin bostadssituation:

  • Var snäll mot dig själv. Det är förståeligt att du är stressad och orolig. Ett viktigt steg är att acceptera den känslan hos dig själv och att inte skämmas eller bli arg för att du känner som du gör.
  • Gör upp ett schema för bostadssökande. Om du har bestämt dig för att söka bostad, gör upp ett schema för när du ska söka. Planera in någon timme i veckan, eller bestäm en viss tid på dagen då du ska gå in och kolla bostadssajter. När något stressar en är det lätt att gå och ha dåligt samvete över att du inte jobbar med det, även när du gör andra grejer. Eller att det känns så omöjligt alltihop att du bara försöker ignorera det. Genom att planera in sökandet ser du till att det blir gjort - och att du ger dig själv tillåtelse att tänka på annat resten av tiden.
  • Engagera dig politiskt. Alla ska ha rätt till en trygg bostad. Att engagera sig i t ex en intresseorganisation är ett sätt att påverka situationen på sikt, både för dig själv och andra. Det är också ett sätt att stå upp för sig själv, som kan ge en känsla av sammanhang och mening i en situation när det annars är lätt att känna sig maktlös.
  • Gör saker som ger dig energi. När något i livet stressar en är det viktigare än någonsin att ta sig tid för återhämtning. Det gäller oavsett om det handlar om jobbstress eller stress över bostadssituationen. Gör sånt som får dig att må bra och ger dig ny energi, t ex syssla med en hobby eller träna. Det kan kännas lockande att ligga i soffan och slökolla på Netflix, men forskning visar faktiskt att aktiv återhämtning har större effekt ifall du vill ladda batterierna.
Siri HelleComment